Przepisy na każdą okazję

Mój przepiśnik czyli zbiór przepisów na każdą okazję już pęka w szwach. Zlokalizowany w dolnej szufladzie kuchni jest gotowy na każdą porę dnia. Od lat zbieram przepisy na ciasta, obiady bądź desery, które mnie zachwyciły i smakowały. Luźno zapisane karteluszki są powsadzane w strony tego wielkiego zeszytu. Mam również kilka wersji przepisu.

Jeżeli chodzi o pyszne ciasto czekoladowe mogę je zrobić w wersji klasycznej, z bakaliami, bezglutenowe lub z marchewką. Podobnie rzecz się ma jeśli mam ochotę akurat na ciasto kruche. Jest wersja z lodowatym masłem lub z masłem w temperaturze pokojowej i śmietaną. Jeżeli mamy już bazę czyli ciasto czekoladowe lub inne podobne wtedy możemy pomyśleć o dodatkach lub kremie. Mogą to być bakalie, skórka pomarańczowa lub cytrynowa lub krem czekoladowy lub kokosowy. Ciasto kruche również może stanowić podstawę do rogalików, tarty z serkiem mascarpone i malinami lub ciasteczek z dżemem. Mój zbiór pozwala mi na wymyślenie obiadu z deserem dla kilkuosobowej rodziny. Co najważniejsze – każdy przepis został uprzednio przeze mnie sprawdzony. Nie mogłabym polecić innym osobom czegoś czego nie jestem pewna. Dodatkowo każdy przepis ma z tyłu załączone moje zdjęcie potrawy, coby niedowiarki uwierzyły, że potrafię całkiem dobrze gotować.

Nie zawsze tak było, ale zwyciężyła chęć pochwalenia się ogromnym zbiorem przepisów na każdą okazję. A dodatkowo nauczyłam się robić przy okazji całkiem pyszne rzeczy, które cieszą oko i podniebienie. Taki zbiór z przepisami przydaje się zawsze i jest prawdziwą deską ratunku.